در این قسمت از مقاله به بررسی اجزای مختلف و طریقه ساخت زنجیر صنعتی می پردازیم, زنجیر های صنعتی یا زنجیر های غلتکی نوعی از زنجیر می باشند که معمولا از آن برای انتقال نیرو وقدرت مکانیکی در بسیاری از صنایع از جمله صنایع خودرو سازی ، ماشین آلات کشاورزی ، کشتی سازی ، صنایع تولیدی ، صنایع بسته بندی و … استفاده می گردد.
زنجیر های صنعتی از اجزایی همچون غلتک های استوانه ای شکل با اندازه کوتاه که توسط رابط به یک دیگرمتصل شده اند ساخته می شوند که توسط یک صفحه دندانه دار به نام چرخ دنده هدایت می شوند .
در مطالب زیر به اجزای مختلف و طریقه ساخت زنجیرهای صنعتی و همچنین به کاربرد های آن در صنایع مختلف می پردازیم.
اجزای مختلف و طریقه ساخت زنجیر صنعتی چیست؟
زنجیر صنعتی از مهم ترین قطعات صنعتی است که در صنایع گوناگونی اعم از صنعت فولاد، نفت، کشاورزی، خودروسازی، ساختمان سازی و موتورسیکلت و کشتیرانی و… به کار میرود.
هرگاه نام زنجیر صنعتی می آید همه گمان می برند منظور زنجیر چرخ و ماشین است اما کاربرد این زنجیر فقط محدود به این دو صنعت نمیشود، از زنجیر صنعتی حتی در آسانسورها برای بالا کشیدن آسانسور استفاده میکنند و این مثال گویای گستردگی و نفوذ این قطعه در دل صنعت است.
کاربرد فراوانی که این قطعه در صنعت دارد سبب شده است که تهیه و تولید آن اهمیت ویژه پیدا کند.
مهم ترین هدف ساخت این قطعه ی صنعتی انتقال نیرو در ماشین آلات صنعتی است اما این تنها کاربرد زنجیر های صنعتی نیست.
علاوه بر انتقال توان الکتریکی از این زنجیر ها برای بلند کردن اجسام، کشیدن اشیاء و… نیز استفاده میشود.
معمولا این وسیله پرکاربرد صنعتی از فولاد کربن دیده یا استیل نگیر و فلز تولید می شود.
این محتوا تولید شده است تا اجزای مختلف زنجیر صنعتی و طریقه ی ساخت آن را به شما نشان دهد اگر قصد خرید و آشنایی با این قطعه ی صنعتی را دارید بهتر است که تا پایان این مقاله همراه ما باشید و قبل از اقدام به خرید به خوبی با انواع و اجزای زنجیر صنعتی آشنا شوید.
قطعات زنجیر صنعتی:
عموماً تفاوتی ندارد که زنجیر صنعتی در چه ابعاد و اندازه است اجزای تشکیل دهنده همه زنجیرهای در هر نوع و سایز شامل چرخ دنده ها و زنجیر تایم هستند که در واقع کار اصلی این زنجیر بر عهده ی همین دو قطعه است.
در ادامه ی مطلب ما هر کدام از اجزای این قطعه صنعتی و کارکرد آنها را به شما معرفی خواهیم کرد
چرخ دنده: مهمترین و اصلی ترین جزء زنجیر صنعتی چرخ دنده یا به اصطلاح صنعتی آن دنده زنجیر است.
دنده زنجیر قطعه ای است که در زنجیر وظیفه دارد نیرو را به صورت دورانی از محور یک دنده به محور دنده ی مجاور انتقال دهد.
چرخدندهها خود از انواع مختلفی تشکیل شده اند و بسته به کار و نوع زنجیر، چرخ دنده متفاوتی در آنها استفاده میشود اما پر کاربرد ترین چرخ دنده های حال حاضر صنایع چرخ دنده های ساده، حلزونی، مارپیچ، مخروطی و شانهای هستند وظیفه ی این قطعه صنعتی تغییر، افزایش و کاهش سرعت و انتقال حرکت دورانی در زنجیر صنعتی است.
توضیحات بیشتر:
به عبارت ساده تر این قطعه ارزان و مقرون به صرفه در صنعت برای انتقال انرژی مکانیکی تولید شده. و کار اصلی آن کمک به زنجیر صنعتی برای انتقال نیرو است.
زنجیر تایم : یکی دیگر از اجزای تشکیل دهنده زنجیر صنعتی زنجیر تایم است. که در آن یک سری یاتاق به وسیله پیم ها به هم وصل شده اند و وظیفه آنها به حرکت درآوردن مداوم و کشیدن زنجیر تایم است. که همانطور که از واژه کشیدن بر می آید یعنی این حرکت به صورت دورانی بارها تکرار می شودو و از همین طریق نیرو انتقال می یابد.
پیم ها: همانطور که اشاره کردیم. وظیفه ای که پیم بر عهده دارد وصل کردن قرقره های زنجیر صنعتی به یک دیگر است. جنس این قطعه عموما از st60 است. و اصلی ترین ویژگی این قطعه مقاومت بسیار بالای آن است.
طراحی زنجیر های صنعتی بسیارساده می باشد. زیرا فقط از پنج قسمت اصلی تشکیل شده که محصول نهایی را به وجود می آورند. که در ادامه به کاربرد های هر بخش می پردازیم.
صفحه پیوند بیرونی:
این صفحات بیرونی ترین صفحه در زنجیراست که با پین ها ترکیب می شوند ، این صفحات بارضربه و فشار اصلی به زنجیر را تحمل می کنند.
میزان استحکام صفحات و پیوند ها پیوسته توسط کامپیوتر کنترل می گردد. همچنین یکی دیگر از فرآیند هایی که این صفحات هنگام تولید، از آن ها عبور می کنند. شات پینینگ نامیده می شود. که میزان تحمل و استحکام را در زنجیر افزایش می دهد.
(شات پینینگ فرآیند شلیک ساچمه های فولادی کوچکی است. که سبب فشرده شدن صفحات و افزایش میزان مقاومت آن ها می گردد)
صفحه پیوند داخلی:
صفحات داخلی یکی از مهمترین اجزای سازنده زنجیر می باشند. که بوش و غلطک را در کنار هم نگه می دارند و ساختار اصلی زنجیر را شکل می دهند. جهت افزایش استحکام صفحه پیوند داخلی ،همچون صفحه پیوند بیرونی مرحله شات پینینگ را نیز می گذرانند.
سنجاق یا پین:
پین ها نقطه باربر اصلی در زنجیر هستند. نقطه باربری نقطه ای است که زنجیر هنگام دویدن به دور چرخ دنده خم می شود. و سبب چرخش در زنجیر می گردد.
با توجه به عملکرد حساس سنجاق یا همان پین در زنجیر با استفاده از عملیات حرارتی بسیار دقیق موجب افزایش استحکام و مقاومت در برابر سایش می شوند.
غلطک:
غلطک ها قسمتی هستند که بر روی دندانه های چرخ دنده سوار می شوند.
غلطک ها به صورت مداوم در تماس با چرخ دنده ها می باشند. (تماس فلز به فلز) بنابراین استحکام لازم و همچنین مقاومت در برابر سایش باید وجود داشته باشد. از همین جهت طی فرآیند ساخت خاصی قرار می گیرند.
بوش:
بوش ها بین پین و غلتک قرار دارند که بار های ضربه ای را از هر دو طرف دفع می کنند همچنین برای افزایش میزان استحکام و مقاومت ، بوش ها طی فرآیند حرارتی خاصی قرار می گیرند.
اطلاعات بیشتر در مورد اجزای مختلف و طریقه ساخت زنجیر صنعتی:
برای تولید زنجیر صنعتی در ابتدا فولاد را در نقطه ذوب مناسب آب میکنند و بعد از آن مرحله ساخت زنجیر شروع میشود در ابتدا قطعات کوچک زنجیر با استفاده از عملیات جوشکاری در درجه حرارتی مناسب تولید میشوند و به وسیله پیم ها به یکدیگر وصل میشوند و در آخر زنجیر صنعتی به دست آمده به یک چرخنده متصل میشود و با چرخش چرخ دنده نیرو به محور چرخ دنده ی مجاور منتقل میشود و این حرکت دورانی انتقال نیرو، تا پایان کار زنجیر ادامه می یابد.
همانطور که گفتیم زنجیر صنعتی از چرخ دنده و زنجیر تایم تشکیل شده است که بسته به کاری که قرار است انجام شود جنس آن نیز فرق میکند.
زنجیر های فولادی فروش بهتری دارند چرا که مقاومت و توان انتقال نیرو در آنها از سایر زنجیرها بیشتر است و کمتر دچار زنگ زدگی میشوند اما علاوه بر زنجیرهای فولادی زنجیره استیل نیز کاربرد فراوانی دارد که زنجیر استیل As600 به علت کارآیی و کارکردی که در محیط های خورنده و دماهای بالا دارد پرکاربردتر است و استیل ۳۱۶ و ۳۰۴ نیز از جمله پرفروش ترین نوع این جنس است که به ترتیب در دمای خیلی کم و خیلی بالا کارایی فوق العاده ای از خود نشان میدهند.
علاوه بر اینها زنجیر نقرهای یکی دیگر از زنجیر هایی است که گاهاً در صنایع مختلف کاربرد دارد و در ساخت این نوع زنجیر از نقره بهره گرفته میشود و این زنجیر برای محیط های اسیدی کاربرد فراوان دارند.